Eksportbarometer: Flere virksomheder er bekymrede for handelsrestriktioner

Der er fortsat optimisme at spore, når 250 danske eksportvirksomheder bliver spurgt til eksportudsigterne her og nu. Men krigen i Ukraine har sat handelsrestriktioner på dagsordenen igen. Det viser den sjette rapport fra Eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

08. mar. 2022 13.00

Eksportbarometer, der hvert kvartal giver en indikator på, hvordan det går med dansk eksport, fremlægger nu sjette måling. Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, har igen analyseret på tallene, og optimismen fra de to sidste målinger fortsætter.

”Indikatoren rammer igen tallet 56. Virksomhederne er således fortsat positive, når de vurderer på eksportsituationen i dag. Det bunder i, at den globale økonomi er i en opsvingsperiode og har været det siden, vi fik økonomierne genåbnet i første halvdel af 2021. Men det er klart, at situationen meget hurtigt kan ændre sig helt afhængig af konsekvenserne af krigen i Ukraine,” siger Niels Rønholt.

Handelsrestriktioner er den største bekymring
Undersøgelsen er gennemført op til og under Ruslands invasion af Ukraine, og selvom kun 1 procent af Danmarks vareeksport går til Rusland, tyder resultaterne på, at mange allerede tidligt blev bekymrede for konsekvenserne. I den sjette måling svarer 22 procent, at handelsrestriktioner er en af de største trusler mod deres eksport her og nu.

”Sidste gang var tallet 7 procent, og det er første gang, at så mange nævner handelsrestriktioner som en trussel. Jeg er sikker på, at det handler om krigen i Ukraine, som i yderste konsekvens kan føre til store stigninger i energipriserne og usikkerhed omkring energiforsyningen,” forklarer Niels Rønholt.