Eksportbarometer dykker igen: “Vi er i negativt territorie”

Eksportbarometer rammer i fjerde kvartal 2022 det hidtil laveste niveau, og for første gang indikerer indekset reelt pessimisme blandt de danske eksportvirksomheder.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

Af Jyske Bank

06. dec. 2022 10.00

Ordrebøgerne er blevet tyndere, og også i den kommende tid forventer de danske eksportvirksomheder, at ordreindgangen vil blive lavere.  Det er ikke umiddelbart opskriften på eksportvækst, og de faktorer er da også en stor del af forklaringen på, at Eksportbarometer for fjerde kvartal dykker til 49, hvilket indikerer pessimisme blandt eksportvirksomhederne.

”50 indikerer et neutralt niveau, og for første gang er vi kommet under 50 og er dermed i negativt territorie. Det vidner altså om, at der er en krise under opsejling, fordi renterne er steget, og priserne er steget meget, og det rammer forbrugernes købekraft. Det er formentlig derfor, vi ser, at virksomhederne signalerer her, at der er en vending i gang,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

Dykker man ned i rapporten, er det særligt værd at hæfte sig ved, at langt færre virksomheder oplever problemer med råvaremangel sammenlignet med andet og tredje kvartal i år. Hvad der umiddelbart ligner en positiv udvikling, er dog ikke entydigt på et positivt grundlag, hvilket barometerindekset altså også vidner om.

Det er en kombination af fyldte varelagre og en afmatning på markederne, der betyder, at der ikke længere er den samme rift efter og dermed knaphed på råvarer.

”Vi ser i undersøgelsen, at virksomhederne har færre ordrer i bogen end for tre måneder siden, og de forventer færre ordrer, de kommende tre måneder, så det hænger rigtig godt sammen med, at efterspørgslen efter råvarer er faldende. Og det er også det, vi hører, at det går ok, men kigger vi lidt længere frem, ser det svært ud,” siger Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations i Danish Export.