Podcast fra Jyske Bank: Elbil eller ej?

Grøn produktion er afgørende

Nyt fra Jyske Bank

Af Jyske Bank

May 27, 2019, 12:00

Danmark halter bagud i salget af elbiler sammenlignet med andre lande i Europa. Årsagen er dyre afgifter, ventetid og at danske forbrugere og virksomheder ikke er klar til de nye grønne biler. Få indblik i, hvordan elbiler påvirker miljøet og økonomien.

I første halvdel af 2018 var næsten hver anden solgte bil i Norge enten en elbil eller en plug in-hybridbil. Mens det i Danmark kun var 1,8% af de solgte biler. Det handler om, at vi mangler at se de store økonomiske incitamenter, og at den danske produktion endnu ikke er helt optimal.

"Det er svært for mange at foretage de her skift til nogle nye vaner. De første iPhones havde heller ikke ret stort salg, så vi skal lige vende os til en ny måde at bruge de her redskaber på. Men der er mange faktorer i det, som relaterer sig både til produktion, lille sortiment og lang ventetid," siger Mads Thimmer, CEO & co-founder i Innovation Lab.


Om elbiler nu også er mere miljøvenlige end benzin- og dieselbiler, er svært at afgøre. Det afhænger af, hvordan strømmen er produceret, og om den lader op for eksempel via energi fra solceller eller havvindmøller.

"Hvis man vil, kan man stille regnskabet op til stort set at give det resultat, man ønsker. Det ser man jo også, for der er både undersøgelser, der viser, at elbiler forurener mere end traditionelle fossilbiler og omvendt," siger Mads Thimmer.

Udviklingen vender i 2019
Sidste år udgjorde elbiler 1% af alle nye indregistrerede biler i Danmark. Men det ser ud til at ændre sig i det nye år, hvor der allerede har været en kraftig vækst i salget af elbiler og plug in-hybridbiler.

"I bankverdenen har vi lige nu fokus på to udfordringer. Det ene er, at elbiler er dyre anskaffelsesmæssigt og har en højere afskrivning end fossilbiler. Det andet er teknologiudviklingen, hvor vi ser, at batterierne kommer til at kunne holde længere," siger Allan Mortensen, forretningsdirektør i Jyske Finans.

Hør mere om elbiler i Jyske Banks podcast

Lyt til Kejserriget og bliv klogere på, hvor grønne elbiler egentlig er, og hvordan fremtidens elbilmarked ser ud i Danmark.