Podcast: Find guld i budgettet og få dine penge til at række længere

Hør Jyske Banks podcast, Kejserriget, og få gode råd til hvordan du finder guld i budgettet. En disciplin, der aldrig går af mode. Få også svar på, hvor det bedst kan svare sig at have fokus, så du sparer penge år efter år.

Nyt fra Jyske Bank

Af Jyske Bank

Dec 09, 2019, 12:00

Anne Kejser har besøg af Jeanette Riise, bankrådgiver i Jyske Bank, og Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet TÆNK, til en snak om at spare penge i budgettet.

Spred dine forsikringer

Nye undersøgelser viser, at der kan være mange penge at spare ved ikke at have alle sine forsikringer samlet hos ét forsikringsselskab.

”En helt ny undersøgelse viser, at en typisk forbruger kan spare mange tusinde kroner ved at sprede sine forsikringer på to eller flere selskaber, i stedet for at have dem samlet ét sted. Uden at det går ud over dækningen”, siger Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet TÆNK.

Tænk stort og ikke småt

En stor post på budgettet er boliglånene, og der kan være forskellige muligheder for besparelser ved at lægge lån om.

”Meget afhænger af, hvad man kommer fra af lån. Men i min dagligdag, kan jeg sagtens finde nogen, der kan spare 1.000 kroner om måneden, eller mere, ved en omlægning”, siger Jeanette Riise Jakobsen, bankrådgiver i Jyske Bank.

I det hele taget kan det godt betale sig at tænke stort og fokusere på de tunge ting, som bolig, forsikringer, pension og investering i stedet for mange små besparelser.

”En test viser, at har man fx et 5-årigt boliglån med afdragsfrihed på to mio. kroner, så er det ikke ligegyldigt, hvilken konstruktion, der er omkring det lån. Der kan være helt op til 3.900 kroner om året at spare”, siger Lars Baadsgaard og henviser til forskellighederne i banker og realkreditinstitutterne.

Man skal naturligvis huske på, det koster at lægge om.

”Besparelserne skal stå i et godt og positivt forhold til de omkostninger, man får ved at lægge lån om. Men boligområdet er et rigtigt godt sted at starte en besparelsesjagt”, understreger Lars Baadsgaard.

Besparelser på pensionsordninger

Pensionsordningerne er også et must at løbe igennem.

Lars Baadsgaard fortæller, at man kan spare op til 0,62 pct. om året ved at se sig godt for.

”Nogle siger så, at 0,62 er nærmest nul, men det kan blive op til 2.500 kr. hvert år, viser vores test, og det bliver til mange penge over årerne, fordi formuen, man får afkast af, stiger og stiger”, siger Baadsgaard.

Spar penge i hverdagen

Afslutningsvist er der forslag til hverdagsbesparelser. Der er penge at hente ved at få et overblik over, hvad man har og hvad man bruger.

Antallet af streamingstjenster for eksempel. Bruger man dem stadig, når den serie, man fulgte, er slut? For slet ikke at tale om fitnesscenteret, bruger man det? Og får man læst de hundedyre magasiner?

”Det er altid lidt morsomt, når man har mand og kone til et budgetmøde og de finder ud af, at den ægtefælle, der ’bare lige køber lidt mad til frokost ude i byen’, bruger en hel del flere penge på frokost end ægtefællen med kantineordningen”, siger Jeanette Riise Jakobsen.