Nye betalingsregler kommer dig til gavn

Det er slut med at betale gebyrer, når du bruger betalingskort i butikker eller online. Det er en af de direkte konsekvenser af den EU-lov om betalinger.

Af Jyske Bank

12. feb. 2018 12.00

Det er slut med at betale gebyrer, når du bruger betalingskort i butikker eller online. Det er en af de direkte konsekvenser for dig af den EU-lov om betalinger, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Bedre vilkår for dig

Bedre vilkår for borgerne og mere konkurrence på betalingsområdet i EU. Det er det overordnede mål med det såkaldte betalingsdirektiv, PSD2 (Payment Service Directive II).

Direktivet har ført til en ny betalingslov i Danmark, og de forbedrede forbrugervilkår er til at tage at føle på.

For det første er det slut med at betale gebyr, når du bruger dit betalingskort – det gælder både i butikker og online og selvfølgelig i hele EU. Der er få undtagelser (se box).

For det andet falder selvrisikoen markant. Skulle du være udsat for misbrug af dit kort, skal du nu kun selv hæfte for 375 kr. Tidligere var selvrisikoen på 1100 kr.

Sidst men ikke mindst tager det nu kun én dag at overføre et beløb (i Euro) til en modtager i et andet land i EØS (de 27 EU lande plus Norge, Island og Lichtenstein). Og du skal kun betale de gebyrer, dit eget pengeinstitut kræver.

De forbedrede vilkår gælder også, hvis du bruger Apple Pay eller MobilePay til at betale med.

Desuden er der indført nye regler om samtykke for brug af personoplysninger på betalingsområdet. Kravet om samtykke gælder for aftaler, du indgår med banken efter 1. januar 2018 og fremgår blandt andet af ”Sådan handler Jyske Bank” – privatkunder”

Hold øje med din bon

Det var ikke alle butikker, der havde fået opdateret deres terminaler per 1. januar. Så hold øje med din bon lidt endnu.

Du skal tage den direkte med butikken, hvis du oplever, at butikkerne fortsat opkræver gebyr.