Mange kunder efterspørger ansvarlighed i investeringer

Jyske Bank koncernens politik for ansvarlige investeringer er en integreret del af de investeringsbeslutninger, der tages hos Jyske Capital. Ansvarlighed bliver stadig mere vigtigt for flere og flere kunder.

Nyt fra Jyske Bank

Af Jyske Bank

Jan 18, 2017, 12:00

At investere ansvarligt er ikke noget, Jyske Bank koncernen profilerer sig på. Det handler om kunderne – ikke om branding, fortæller Henning Mortensen, der er områdedirektør for Jyske Capital.

Han har været med, siden Jyske Bank formulerede sin politik for ansvarlig investering for 7 år siden.

”Vi har en række kunder, der interesserer sig for ansvarlig investering. Der er en klar tendens til, at det interesserer stadig flere kunder. For nogle kundetyper fylder ansvarlighed i investeringerne ekstra meget. Det var grunden til, at vi i sin tid oprettede Jyske Invest Globale Aktier Special – vores aktiefond, der er screenet efter kriterier, som passer til de kunders behov, ” siger Henning Mortensen.

Senest har Jyske Capital til samme kundebehov netop etableret Jyske Invest Virksomhedsobligationer Special. Fonden er den første obligationsfond af sin art i Danmark, og Henning Mortensen understreger, at den er oprettet på baggrund af et konkret behov hos kunderne:

”Når vi etablerer disse fonde er det fordi, at vi tror på at vi kan hjælpe gode kunder med særlige behov og samtidigt lave en forretning på det. ”

Øget fokus på ansvarlighed alle steder

Henning Mortensen ser generelt ansvarlighed fylde mere og mere hos mange investorer.

”Det øgede fokus på ansvarlighed og bæredygtighed i samfundet generelt smitter af på investorerne, ” siger han og fortsætter:

”Vi kan se, det fylder mere hos stadigt flere af vores kunder. I dag forventer mange kunderne, at vi har en politik og en praksis for området, og at vi kan dokumentere, at vi følger den. ”

Men det er ikke en sort-hvid verden. Ansvarlige investeringer er fyldt med dilemmaer.

”Hvis du kører politikken helt ud i yderste led, kan du, inden du får set dig om, have frascreenet en meget stor del af dit investeringspotentiale. Der begynder det at gøre rigtig ondt for mange investorer, så man skal tænke sig godt om i forhold til at finde rette balance i sine investeringsbeslutninger” siger Henning Mortensen.

To vinkler på ansvarlige investeringer

Han fortæller, at Jyske Capitals eventuelle frascreening af virksomheder hovedsagligt er baseret på de konventioner og sanktioner, som Danmark har tiltrådt. Den samlede screeningsproces bliver håndteret af en specialiseret, ekstern partner.

Derudover handler koncernens arbejde med ansvarlige investeringer om dialog frem for eksklusion.

”Vi er med i et Engagement Forum, hvor vi sammen med en række andre professionelle, skandinaviske investorer går sammen om at gå i dialog med selskaber med de udfordringer, de har med ansvarlighed og bæredygtighed, for at få dem til at ændre politik og adfærd. Det er et alternativ til bare at ekskludere dem, og den tilgang giver gode resultater, siger Henning Mortensen og fortsætter: 

”For i bund og grund er der ikke ret mange selskaber, der er interesserede i dårlig omtale eller i at få fjernet en del af sit investorgrundlag. For så bliver det alt andet lige dyrere at få finansieret sin virksomhed.”