Kloge Hænder i Havdrup

8. C på Havdrup Skole har bygget deres egen træterrasse som en del af projektet Kloge Hænder. Formålet er at få flere skoleelevers øjne op for erhvervsuddannelserne.

Elever fra Havdrup Skole

Af Jyske Bank

Oct 30, 2018, 12:00

Et styks spritny træterrasse er klar til at blive taget i brug på Havdrup Skole. Den indbydende terrasse er bygget af 8.C som en del af Kloge Hænder.

Eleverne har selv skullet stå for alt arbejdet, lige planlægningen af det praktiske projekt til selve udførslen, og de har undervejs i forløbet fået god sparring både fra den lokale håndværksvirksomhed Egon Olsen & Søn, tømrerelever fra EUC Sjælland, og fra nogle meget engagerede lærere. Derudover har Ungdommens Uddannelsesvejledning og Dansk Byggeri været med i den lokale projektgruppe.

8.C viste det færdige slutprodukt frem til en fernisering for både forældre og samarbejdspartnere, og ifølge eleverne har det været en rigtig god oplevelse selv at skulle bakse med alt lige fra beregninger og materialevalg til alt det praktiske med at hamre og save.   

”Jeg kan ikke sige, hvad der har været bedst. Det har i sin helhed været godt. Og nu overvejer jeg at tage en erhvervsuddannelse,” lyder det fra en elev, imens en anden siger:

”Vi har haft rigtig meget matematik i praksis. Da vi kom derud og fik lidt mere hands-on, fandt vi ud af, at alle faktisk var rigtig gode til det. Det kan styrke folk til at få nogen gode oplevelser og tro på sig selv. Dem man ikke plejer at se med hånden oppe var virkelig på derude.

Konceptet skal være landsdækkende

Kloge Hænder er igangsat af Jyske Bank i samarbejde med Cabi (Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats) og skal danne grundlag for et ”Kloge Hænder"-koncept, som skal udbredes til at være en praktisk projektuge i folkeskolen. Meningen er at give eleverne mulighed for at bruge deres teoretiske viden og få praktisk erfaring med faguddannelserne.

Erfaringerne fra Havdrup Skole viser da også, at eleverne såvel som lærere og forældre synes, det giver rigtig god mening. Til ferniseringen takkede Lene Hjorth, CSR-direktør i Jyske Bank, Havdrup-eleverne for deres gode arbejdsindsats og store engagement i projektet:

”Der har været en tradition for at fokusere på akademiske uddannelser, men der er sandelig også brug for Kloge Hænder. Det I har fortalt i dag om projektet og jeres oplevelser er ret imponerende. Vi håbede med Kloge Hænder at give jer mulighed for at lære med hele kroppen og bruge hænderne. Og det er til fulde sket. Vi er så glade for, at I har villet være med og danne erfaringer, som kommer andre til gode.”