Byt lejligheden ud med et hus

Prisudviklingen på boligmarkedet gør, at det aldrig har været mere gunstigt at skifte ejerlejligheden ud med et parcel- eller rækkehus.

Nyt fra Jyske Bank

Drømmer du om at bytte tredjesals lejligheden og den fælles baggård ud med eget gyngestativ og græsplæne, så er det måske nu, du skal slå til.

For mens lejlighedspriserne i de større byer er tordnet op de senere år, så er prisen på villaer og rækkehuse ikke steget i samme omfang. Og det har gjort bytteforholdet meget attraktivt.

"Der er naturligvis store, regionale forskelle, men lige nu kan man i gennemsnit bytte én kvadratmeter lejlighed ud med 1,9 kvadratmeter villa. Det er rekordhøjt," fortæller Mikkel Høegh, boligøkonom i BRFkredit. 

Og der er mange familier, der realiserer gevinsten på lejligheden og flytter uden for byen i jagten på mere plads. Det bekræfter Christian Brøndum, partner i RealMæglerne og indehaver af flere butikker i København. "Kunderne oplever, at de har en stor købekraft, og det mærker vi bl.a. i form af øget interesse for projektsalg af rækkehuse uden for København."

Det skal du være opmærksom på, når du flytter fra lejlighed til hus

  • Du skal selv dække vedligeholdelsesomkostninger ved boligen, hvor man i en ejerlejlighed eventuelt deles om nogle af omkostningerne i ejerforeningen.
  • Dine forsikringsforhold vil ændre sig, da du selv skal have en husforsikring, brandforsikring mv.
  • Dine omkostninger til transport kan ændre sig, hvis du skal pendle til arbejde.
  • Din ejendomsskat (grundskyld) vil formentlig stige, da grundskylden er en mindre omkostning ved lejligheder.
  • Herudover skal du overveje, at det koster tid og penge at passe en have, ligesom dine varmeudgifter mv. kan ændre sig.