Brexit presser renten ned

Den 23. juni 2016 går briterne til afstemning om medlemsskabet af EU. Meningsmålingerne viser dødt løb mellem de to fløje, så hvad vil konsekvenserne være for Danmark og de danske boligejere, hvis det bliver et 'JA' eller et 'NEJ'?

Vælg billede

Den 23. juni 2016 går briterne til afstemning om medlemskabet af EU. Meningsmålingerne viser dødt løb mellem de to fløje, så hvad vil konsekvenserne være for Danmark og de danske boligejere ved et 'JA' og ved et 'NEJ'?

Et 'Nej' vil føre til usikkerhed på de finansielle markeder. Det kan betyde lavere renter på både kontantlån, F1 og fastforrentede lån. Vælger UK at blive i EU, får det derimod ikke den store betydning for de danske boligejere. 

Selve usikkerheden om afstemningens udfald har i sig selv lagt et nedadgående pres på renterne.

Hvordan påvirker Brexit udbetalingen af nye lån? 

Afstemningen ligger tæt på juli-terminen, hvor der typisk er mange udbetalinger af realkreditlån. Derfor kan nervøsiteten på markederne eventuelt påvirke, hvilke kurser lånene kan hjemtages til.

De lange renter: Tegn en fastkursaftale
Som boligejer kan du udnytte den nuværende usikkerhed og de lave renter ved at tegne en fastkursaftale på fastforrentede realkreditlån, så gevinsten hjemtages nu. På den måde får du glæde af de lave renter på baggrund af usikkerheden op til afstemningen, og du sikrer dig mod eventuelle ubehagelige overraskelser, hvis kurserne skulle skride.

De korte renter: Se frem til lavere renter
I forhold til korte rentetilpasningslån giver det ikke mening at tegne fastkursaftale. Umiddelbart er det for dyrt og skulle udfaldet blive ’Nej’, vil Danmark ganske givet blive en af de sikre havne, som investorerne vil søge imod. Det vil betyde, at de korte renter bliver presset ned, og det er en fordel for dig som boligejer og låntager.

Står du og skal optage et nyt rentetilpasningslån, kan du vælge et lån med længere rentebinding som eksempelvis F3 og F5 og dermed få glæde af den lave rente i længere tid. 

Hvordan påvirker Brexit dit eksisterende lån?

Danske boligejere med eksisterende lån vil generelt ikke blive påvirket negativt af Brexit.
Har du et fastforrentet lån, vil Brexit ikke medføre en ændring i renten. Hvis renten falder meget, kan der dog opstå mulighed for omlægning.

Har du et rentetilpasningslån, kan du derimod glæde dig over udsigten til en lavere rente som følge af finansiel uro, hvis udfaldet bliver et ’Nej’.