Boligpriserne er faldet, men der er ingen grund til panik

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at priserne på parcelhuse og ejerlejligheder i august faldt med henholdsvis 1,4 og 0,4 procent.

Denne video kræver, at du giver samtykke til marketing cookies

 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på parcelhuse og ejerlejligheder i august faldt med henholdsvis 1,4 og 0,4 procent.

Særligt prisfaldet på parcelhuse forbavser boligøkonom, Mikkel Høegh. Han mener, det kan have flere årsager:

  • Det er blevet sværere at låne penge til boligkøb i banken
  • Når priserne stiger, må flere købere se sig om efter boliger, der bedre matcher deres økonomi

Faldet er baseret på en enkelt måneds tal, som er lidt mere ustabile end kvartalstallene.

Og boligejerne behøver ikke græde over dette lille fald, for generelt er prognosen på boligmarkedet positiv, dog uden de kraftige stigninger, vi så fx i begyndelsen af 2015.

Det har alt i alt været en god forretning at eje en ejerlejlighed eller et parcelhus de seneste år.

Hvad er "Nåleøjet"?

I kølvandet på finanskrisen, er der kommet en række krav til boligkøbere for at sikre, at økonomierne kan bære et huskøb. Mikkel Høegh kalder det i tv-indslaget for "nåleøje":

"I forhold til kreditgivningen i bankerne, til køb af bolig, er der over det seneste år kommet flere krav.

Eksempelvis skal man generelt stille med 5 pct. i egenkapital for at købe bolig, man skal godkendes til fast rente plus 1 pct. og der er også krav om, hvor stor ens gældsfaktor må være i vækstområderne, hvis man vælger variable rente. Særligt lejlighederne er typisk placeret i vækstområderne og ofte finansieret med variable rente.

Alle disse krav har generelt for den finansielle sektor ført til strammere kreditgivning, hvis man ser på Nationalbankens udlånsundersøgelse blandt banker og realkreditinstitutter i Danmark, " siger Mikkel Høegh.