Webinar: Bliv klogere på boligrenovering som grøn investering

Boligøkonom Mikkel Høegh fortæller om de unikke muligheder, du som boligejer har for at skabe et grønt og positivt afkast i boligen.
Af Jyske Bank
14. oktober 2020 kl. 12.00

Webinaret blev afholdt torsdag den 22. oktober 2020

Feriepenge. Energitilskud. Håndværkerfradrag. Og lav rente.

Som boligejer er det et godt tidspunkt at investere i renovering og energioptimering af dit hus. Renten er rekordlav, feriepengene er lige blevet udbetalt, der er mulighed for at få tilskud til konkrete energiforbedringer – og dertil kommer håndværkerfradraget.

På webinaret ”Energirenovering – en investering med grønt afkast” ser boligøkonom Mikkel Høegh nærmere på de unikke muligheder boligejere har for at skabe grøn værdi i egen bolig. I studiet er også Lucas Vindbæk Madsen, energikonsulent og kvalitetschef hos firmaet Botjek, der er specialister i byggetekniske ydelser.

Bliv kontaktet om energioptimering

Spørgelysten på webinaret var stor – særligt i forhold til mulighederne for at energirenovere med tilskud. Herunder har vi sammenskrevet nogle af de mange spørgsmål og svar. Få alle detaljer med ved at se eller gense webinaret – du kan se emneoverskrifter med mouseover på de orange prikker på tidskoden i videoen.

Er energirenovering en god investering – og hvorfor?

Det er altid en god idé, at energirenovere – uanset om man kan få tilskud eller fradrag. Ser man det som en investering, så får man et løbende afkast i form af billigere omkostninger ved at bo i huset, man beskytter sin friværdi, da husets klimatilstand har betydning for husprisen – og man kan forbedre sit indeklima. Endelig har energirenovering en positiv effekt for det samlede klimaaftryk på samfundet.

Hvor travlt skal man have for at få del i puljen?

Der er ret stor interesse for det nye energitilskud, så selvom Bygningspuljen er stor – 245 mio. kr. – kan den hurtigt blive brugt op. Det er først til mølle. Husk, du må ikke have underskrevet et tilbud eller sat projektet i gang, før du søger om tilskud.

Skal man vælge energitilskud eller håndværkerfradrag?

Som tommelfingerregel er energitilskud det bedste, hvor man kan søge til det.

Hvilke krav stilles der for, at man kan få tilskud til energirenovering?

De fleste energitilskud kræver, at huset har et energimærke, der ikke må være ældre end 1. oktober 2012. 

På sparenergi.dk kan du se, hvilke forbedringer der kan søges tilskud til. Og du kan tjekke om dit hus har et energimærke – og hvis det har, kan du se dine muligheder for at få tilskud.

Der er specifikke krav til, i hvor god stand de enkelte bygningsdele må være for, at der kan opnås tilskud. Ved isolering gælder det, at et hus skal være virkelig godt renoveret, før der ikke er mulighed for tilskud. Fx skal et loft være isoleret med mere end 250 mm for ikke at kunne få tilskud. Ved udskiftning af vinduer er der ikke nogen krav om, hvordan den nuværende tilstand skal være for at søge til nye, der lever op til de nyeste krav.

Der er ikke krav om energimærke for at søge om tilskud til varmepumpe.

Hvordan dokumenterer man sine energiforbedringer?

Energimærket dokumenterer den nuværende tilstand af huset – før renovering. For at dokumentere forbedringerne skal man kunne fremlægge faktura/regning for det udførte arbejde. Energimærke er ikke nødvendigt ved skifte til varmepumpe. Der er ikke tilskud, hvis man selv udfører arbejdet.

Er banklån eller realkreditlån bedst, hvis man har brug for at låne?

Jyske Bank er kommet med nyt Energilån for at understøtte klimaforbedringer. Med Energilån kan en parcelhusejer låne til en attraktiv sats på 1,5 %, hvis man kan holde sig indenfor 80 % belåning af sit hus. Renten er 3,5 % hvis man skal låne mere end 80 % af husets værdi.

Man kan også vælge Realkreditlån. Som tommelfingerregel gælder det, at skal man låne mere end 150.000 kr. til sit projekt, kan det bedst betale sig at hjemtage et realkreditlån. Og jo større friværdi man har, jo mere attraktivt er et realkreditlån.

Men man bør altid tale med sin rådgiver om lånemuligheder til det konkrete projekt. 

Bliv klogere på energilån i Jyske Bank

Del denne side:

Seneste nyt fra Privatøkonomi

1/0