OPEC+ kan bremse olieprisen nu… næppe på sigt

Olieefterspørgslen er på vej mod nye rekorder i 2022. OPEC+ har tilstrækkelig ledig kapacitet til at bremse en prisstigning over USD 70, men næppe på lang sigt. Vi venter en aftale mellem USA og Iran inden august.

  • Ny rekordhøj olieefterspørgsel i 2022
  • OPEC+ kapacitet står klar til at bremse olieprisstigning
  • Israel & Saudi Arabien vil ultimativt bøje af for Iran-aftale
  • Historisk høj risikovillighed øger faren fra et geopolitisk chok

Ny rekordhøj olieefterspørgsel i 2022
Trods en kaotisk smittespredning i Indien er den globale olieefterspørgsel på vej mod nye rekorder i 2. halvår 2022. På kortere sigt har OPEC+ alliancen rigelig ledig kapacitet til at indfri efterspørgslen, og vi forventer, at alliancen proaktivt øger produktionen, hvis Brent olieprisen overstiger USD 70. På længere sigt er situationen mindre fortrøstningsfuld, da vores 5-årige prognose for efterspørgselsvæksten viser, at oliebalancen forbliver i underskud selv med fuld produktion i OPEC+, i USA’s skiferolieindustri og med Iran fuldt tilbage som eksportør.

Paradoksalt er det den globale klimaomstilling, som bremser investeringer i ny olieproduktion for at tilfredsstille efterspørgslen. Vi forventer, og ser det nødvendigt, at Iran returnerer til oliemarkedet som eksportør til verden. USA og Iran har indtil august til at få en aftale i hus, og betydelig uro vil præge Mellemøsten indtil da.

Vi venter, at Brent olieprisen svinger kraftigt mellem USD 65 – 75 indtil august, og overordnet nær USD 70 ind i 2022. Risikoen er på opsiden.

Læs hele analysen [PDF]