Konfrontation i Mellemøsten undervejs

Vækstudsigterne er opjusteret, og mens OPEC+ proaktivt øger olieproduktionen, så forbliver oliebalancen i underskud. Geopolitisk tager risiciene til, og vi venter politiske og militære konfrontationer i Mellemøsten.

  • OPEC+ løfter olieproduktionen på global vækstoptimisme
  • Global opjustering af vækst og olieefterspørgsel
  • Konfrontationer vil eskalere på vejen mod Iran-aftale
  • Historisk høj risikovillighed øger faren fra et geopolitisk chok

De globale økonomiske vækstudsigter er i færd med at bliver opjusteret over alt, og ikke mindst efter præsident Biden lancerede en enorm infrastrukturpakke. Mens vaccineudrulningen halter i EU, så nærmer USA og Storbritannien sig ”normalitet” i forårsmånederne. Som en samlet konsekvens har OPEC+ derfor proaktivt reageret på de mere positive udsigter med en opjustering af olieproduktionen på 2,1 mio. tønder olie per dag gennem de næste tre måneder.

Geopolitisk er situationen intensiveret, og både Rusland og Kina er i færd med at teste præsident Biden. USA ønsker strategisk at koncentrere sig især Kina, og vi venter, at USA og Iran har et vindue til at indgå en ny atomaftale inden august 2021. Etableringen af en ”troværdig trussel” forud for en aftale betyder dog, at vi venter intensiveret konflikt i Mellemøsten gennem 2. kvartal.

I det lys venter vi, at Brent olieprisen vil svinge kraftigt mellem USD 65 – 75 i 2. kvartal, og overordnet nær USD 70 ind i 2022.

Læs hele analysen [PDF]