Gevinsthjemtagning og rentehop tynger aktierne

Aktiekurserne faldt i går knap 1 %, og renterne steg igen. Baggrunden var en kombinationen af fortsat robuste amerikanske vækstsignaler og tegn på en vending i den trængte globale industri, ligesom råvarepriserne igen er begyndt at stige, så olieprisen nærmer sig 90 dollar. Disse forhold medvirker til at reducere forventningen til, hvor hurtigt og hvor meget centralbankerne vil lempe pengepolitikken, og den 10-årige amerikanske rente er nu på det højeste niveau siden november. Det medvirker til at dæmpe risikoappetitten. På makrofronten holder vi i dag især øje med europæisk inflation, ISM service og en tale af Powell.  

Markedsfokus

  • Rentestigninger medvirker til at sende aktierne ned efter stærkt kursridt
  • Udsigt til lille fald i euroområdets inflation i marts

Læs uddybende om dagens økonomiske og finansielle overskrifter: Klik her.


Dagens aktie

A.P. Møller Mærsk – erstatningsansvar skal kortlægges efter stort brokollaps

Maersk-aktien har vundet lidt af det tabte tilbage, efter det Maersk-chartrede containerskib Dali tirsdag morgen, den 26. marts, forårsagede et stort brokollaps i Baltimore. Seneste opdatering på situationen er, at oprydningsarbejdet nu er i fuld gang, og at der arbejdes på at etablere en midlertidig passage, så der kan åbnes for indsejling til Baltimore Havn.

Årsagen til ulykken undersøges fortsat, hvor bl.a. beskidt brændstof er under mistanke for at have forårsaget strømsvigt, som skulle have gjort skibet ukontrollerbart for besætningen, men dette er endnu ikke slået endeligt fast som værende den faktiske årsag. Det anslås, at den samlede forsikringssum kan overstige 20 mia. kr., og ifølge en ekspert i maritim lovgivning hos Tulane University i USA tyder det på, at det er skibsejeren, Grace Ocean Private, og ikke Maersk, der kommer til at stå med erstatningsansvaret. Foreløbigt har Joe Biden godkendt en føderal hjælpepakke på USD 60 mio. i kølvandet på brokollapset.

Hvis vi tager de langsigtede briller på, så er vi ikke i tvivl om, at Maersk er blandt de absolut bedste i containershipping-industrien, og at de står stærkt rustet til fremtiden. Maersk havde nogle virkelig gode år under Covid-19, men på kort sigt er der sorte skyer forude på grund af øget fragtkapacitet på markedet. På længere sigt har Maersk en meget stærk balance og en høj andel af volumen på kontrakt, hvilket fjerner en del af usikkerheden.
(Læs vores seneste analyse på A.P. Møller Mærsk eller seneste Danske Aktier)

Se vigtig investorinformation i forhold til Jyske Banks analyser og anbefalinger på jyskebank.dk/investorinformation.


Selskabsnyheder

Genmab: Køber det amerikanske biotekselskab Profoundbio for 12,5 mia. kr.
(Læs vores seneste analyse på Genmab )

PVH: Tøjkoncernens aktie falder hele 22% i går aftes efter skuffende guidance for både 1. kvartal og 2024

Læs alle analyser og anbefalinger på enkeltselskaber på  FinansnytPlus.
Har du ikke adgang til FinansnytPlus, så tag fat i din rådgiver for at høre om dine muligheder for at få adgang.


Du løber en risiko, når du investerer i finansielle instrumenter. Informationer og anbefalinger på disse sider er generelle og ikke personlig rådgivning. Læs mere her: Information om analyser, anbefalinger, interessekonflikter og risici.