Storbylandsbyen – udsatte borgere får hus og have

På Marienlystvangen nær Skejby Sygehus har Østjysk Bolig, Aarhus Kommune og Socialt Udviklingscenter (SUS) startet projektet Storbylandsbyen, hvis idé kort fortalt går ud på, at 20 socialt udsatte eller hjemløse og 20 "almindelige" almene beboere skal bo dør om dør i den nye afdeling.

Sammen med en social vicevært skal afdelingens beboere - ressourcestærke som ressourcesvage - sørge for at skabe et godt, socialt fællesskab i afdelingen, som er grundtanken bag projektet. For det er fællesskabet, som skal hjælpe de socialt udsatte beboere til at få en almindelig hverdag, så de på sigt kan stå på egne ben. Derfor er inklusion, sammenhængskraft og det gode naboskab centrale mål i dette projekt. Og det er med ønsket om at støtte op om det, at BRFkredit involverede sig i projektet og lånte penge til byggeriet efter en henvendelse fra Østjysk Bolig i maj 2013.

Projekt fællesskab

Det første spadestik til byggeriet blev taget den 25. juni 2013, og byggeriet stod færdigt i juni 2014.

Efter samråd med beboerne fandt BRFkredit og Østjysk Bolig frem til tre initiativer, som kunne fremme ønsket om et godt fællesskab og bo-miljø:

  • Lounge-møbler til arealet omkring fælleshuset skabt ud af genbrugsmaterialer
  • Kunstproduktion i samarbejde med ekstern kunstner til endevæg i festlokalet i fælleshuset.
  • Beplantning af frugttræer og anlæg af grønne arealer foran fælleshuset.

Gennem en donation fra OAK-foundation og ved projektledelse fra BRFkredit blev indsatserne gennemført 2014/2015.