Danmark Spiser Sammen

”Danmark spiser sammen” er et nyt initiativ og en landsdækkende kampagne, der vil fremme fællesskabet gennem måltider. I hele uge 17 dækkede foreninger, frivillige, kommuner, skoler, virksomheder og private op i kampen mod ensomhed. Med 9,6 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden var det ambitionen at få tusindvis af danskere til at spise sammen. 

”Danmark spiser sammen” blev skudt i gang med fem store fællesspisninger den 25. april i Varde, Aalborg, Aarhus, Odense og København. Der var plads til mellem 3-500 spisende gæster. Alle gæster modtog en madstafet og en opfordring til selv at invitere til et måltid. Det behøver ikke være et stort arrangement. Det centrale er at invitere nye mennesker med, som ellers spiser alene, eller som vi normalt ikke ser. 

Jyske Bank-koncernen havde valgt særligt at involvere sig i arrangementerne i Aalborg og Lyngby.

Ensomhed på arbejdspladsen

Folkebevægelsen mod Ensomhed skønner, at over 210.000 danskere er ensomme, hvor størstedelen er ældre og helt unge mennesker. Selvom man til dagligt går på arbejde, kan man godt være ensom. 

Jyske Bank er en af de få virksomheder i Folkebevægelsen mod Ensomhed, og vi finder det derfor naturligt, at vi sætter fokus på ensomhed på arbejdspladsen, som ofte bliver glemt i den bredere debat om emnet. 

Spis sammen i Lyngby

Kampagnen fik Jyske Bank-koncernen og fødevareBanken til gå sammen om arrangementet "Lyngby spiser sammen", hvor de omkringliggende virksomheder var inviteret på en frokost, hvor ensomhed på arbejdspladsen var i fokus.

Om eftermiddagen fra 15-17 var teltet på pladsen for Jyske Bank på Klampenborgvej åbent for alle interesserede borgere. Her kunne man møde forskellige frivillige foreninger som Fødevarebanken, Rotary og KFUM spejderne.

Vi giver madstafetten videre

Jyske Bank-koncernen håber, at fællesspisningerne kun er første trin i, hvad der kan blive til en hel bevægelse, hvor vi alle bliver bedre til at invitere andre indenfor, men også selv siger ja tak til at deltage i nye fællesskaber. Jyske Bank sender hermed madstafetten videre til borgerne i Lyngby og giver inspiration til, hvordan man selv kan være vært for et måltid for nogle, som ellers sidder alene og spiser.

”Måltidet bringer folk sammen og skaber fælleskaber. Ved at åbne for vores egne fællesskaber og invitere naboen eller et familiemedlem, som måske sjældent kommer ud, kan vi alle bidrage til at bekæmpe ensomheden, ” siger CSR-direktør i Jyske Bank-koncernen, Lene Hjorth.

Fokus på ensomhed nu og fremadrettet

”Danmark spiser sammen” løb af stablen i hele uge 17 og skal fremover være en årlig national begivenhed. Hele ugen vil der være hundredvis af spisearrangementer og madstafetter over hele landet – store og små, på tværs af generationer og interesser. Det er Folkebevægelsen mod Ensomheds aktører, som står bag arrangementerne. Folkebevægelsen består i dag af flere end 60 organisationer, skoler, kommuner, foreninger og virksomheder.

Læs mere om Folkebevægelsen mod Ensomhed og Danmark spiser sammen på modensomhed.dk

Læs mere om Jyske Banks samarbejde med Folkebevægelsen mod Ensomhed