Boligøkonomen: Tanker fra min villavej

Mikkel Høegh ved hæk

Jeg bor på en helt almindelig villavej, som formentlig kunne ligge i enhver provinsby i Danmark. Men hvad tænker en boligøkonom som jeg egentlig, når jeg på en helligdag går ned ad vejen og nyder foråret i et klassisk 60’er kvarter?

Af Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh

Jeg bor i et kvarter, hvor husene slet ikke har den standard, moderne huse har i dag. En kynisk økonom ville jo sige, at der bare skulle en bulldozer igennem kvarteret og bygges nye huse. Men hvad får vi så for husene – kun omkring grundværdierne? Ak og ve, så har jeg gjort en dårlig investering og må sent på pension.

Lige nu er det mest beskrivende ved vejen, at der sker et skifte, hvor halvdelen af husene over de næste ti år formentlig vil blive revet ned, og nye huse vil blive bygget.

Andre vil som jeg gå og klatte på det gamle hus og prøve at sætte det i stand efter bedste beskub og økonomisk formåen. Min ene genbo, Thorsen, er lige gået i gang og skal have håndværkere det næste halve år.

Et projekt, der har ladet vente på sig, fordi han ikke kunne finde nogen, der ville hjælpe. Nu er Joris og Ramünas, to litauiske arbejdsmænd, så i gang, og huset bliver sikkert tiptop og langt mere klimavenligt.

Familien Schödt tog konsekvensen for år tilbage og rev hele pivtøjet ned og byggede nyt. Deres tag var det eneste på vejen, hvor der ikke var sne på om vinteren – det sørgede den dårlige isolering for.

Renovering af hus

Umiddelbart er incitamentet for at lave klimaforbedringer i private hjem for lille til, at der sker det helt store ryk. Thorsen gør det, fordi han alligevel skal bygge til efter en familieforøgelse. I den forbindelse giver det god mening.

Over tid vil bedre isolering også være med til at betale noget af tilbygningen, ligesom flere kvadratmeter vil kapitalisere sig.

TipDet er klogt at samle sammen og lave et stort projekt. Det får også håndværkeromkostningerne ned og øger sandsynligheden for, at man kan finde nogen, der vil lave det.

Overvejer du at bygge om eller energioptimere din bolig? Læs om boligforbedringer

Byg nyt

Andre husejere, som fx familien Schödt, der rev ned og byggede helt nyt, får ad den vej lavere vedligeholdelsesomkostninger og lavere energiregninger.

Men de bliver også højere beskattet af herlighederne. Om sådan et projekt kan betale sig, afhænger af købsprisen på det hus man river ned. 

Når jeg er hjemme i Haderslev og besøge mine forældre, får folk øjne som Rundetårn, når jeg fortæller, at jeg har naboer i Lundtofte, der køber huse til 3-4 millioner kr. og river dem ned.  

Regn med, at hvis man vil bygge nyt, så bliver det 10-15 pct. dyrere end budgetteret.

Læs mere og få et overblik over økonomien, hvis du skal bygge nyt

Ældres problemstillinger og muligheder

På min vej bor der også en del ældre mennesker. Blandt andre fru Sørensen, som sidste år blev alene. Hvad skal de gøre?

De huse, som ikke vedligeholdes og hvor haven gror til, er også de huse, der rives ned først. Det skete med huset, hvor den gamle smed Hr. Klein boede til din død i fjor. Klein (den yngre) havde kalkuleret med en vis arv - men forsømte huse afskrives altså hurtigt til grundværdien.

Andre ældre nedsparer i deres bolig. Dermed skal de fleste fraflytte efter ti års nedsparing – det kan være psykisk hårdt. Det mærker jeg jævnligt, når jeg støder på forhenværende overlæge Jensen, der er ude og lufte Bølle - en lille gylden puddelhund med grå stær. Overlægen vil meget gerne blive boende, men om et år udløber afdragsfriheden på hans lån, og ingen kan love ham et nyt. Et forsigtigt gæt er, at Jensens dåbsattesten er fra før krigen.

Så måske er erfaringen i virkeligheden, at man skal få tænkt det godt igennem, hvis man kaster sig ud i nedsparing. Overlægen siger i hvert fald til mig, at han har fortrudt, men de ekstra penge afdragsfriheden har givet, er brugt.

Læs mere om nedsparing i din bolig

Der er også mennesker, som hr. og fru Carlsen, der prøver at holde huset up to date. Jeg skal ikke kunne sige det, men en stille tanke er, at de har svært ved at ramme det, som børnefamilierne efterspørger. Jeg kan i hvert fald ved selvsyn konstatere, at smag inden for køkkener, træterrasser og haveanlæg er forskellige på tværs af generationer.

Det er vel meget naturligt, så når man investerer i den slags, skal det være fordi, man selv vil have glæde af det, ellers kan man næppe holde skindet på næsen. Men det kommer altid godt igen at holde hus og have ved lige.

Gode råd, når alderdommen sætter ind

Bliv 10 procent skarpere, når det handler om bolig og pension

P.s. Ja, det er mig, der bor i nr. 22, hvor hækken trænger til en ordentlig tur. Jeg ved fra biologitimerne - eller var det min elskede morfar, der lærte mig det - at hækken bare skal klippes før Sankt Hans. Kære naboer, jeg vil prøve at nå det i år. I ved alt for godt, at jeg helst vil springe over. Men nu må jeg jo smage min egen medicin.Brug for en snak om bolig? 

Ring til os på tlf. 89 89 89 89 
eller  aftal et møde i din lokale afdeling