Sådan forbereder du dig bedst på et boligkøb


Når du overvejer at købe bolig - og dermed skal ud og lave dit livs måske største investering - kan du selv gøre rigtig meget for at forberede dig. Et boligkøb kræver nemlig en del selvransagelse. Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh råder dig til at starte din boligjagt med disse seks overvejelser.

De fleste boligsøgende har et ret klart billede af, hvordan deres drømmebolig ser ud. Det billede harmonerer bare ikke altid med drømmen om et vist økonomisk råderum. Du kan altid få hjælp til at indkredse dine muligheder hos din bankrådgiver, men du kan selv gøre et stort forarbejde, så det bliver nemmere at justere drømmene ind. Det handler ikke kun om, hvor meget du kan købe for, men om hvor meget du ønsker at leve for. Det, der er tilbage, kan du bruge på boligen.

1. Læg et realistisk budget

Du skal prøve at lægge et budget, som er realistisk og omfattende. Så får du et overblik over, hvilke udgifter du har i dag, og hvad dit rådighedsbeløb er i dag.

På den måde har du noget at sammenligne med og kan hele tiden relatere økonomien i et bestemt boligkøb med din nuværende situation. Vil du få et større eller mindre rådighedsbeløb, hvis du køber en bestemt bolig, og er det ok?

2. Undersøg dit forbrug

Du skal også have en realistisk tilgang til, hvad du bruger penge på. Har du luft i økonomien til nedgangstider?

Mange bruger penge, de ikke nødvendigvis er opmærksomme på, at de bruger. Der følger automatisk flere faste udgifter med et huskøb, og så er det en god idé at vide, hvad du kan skrue op og ned for – og hvad du helt kan undvære.

Det gælder især, hvis du vælger lån med variabel rente, og renten en dag begynder at stige. Så er det godt at vide, at der er noget i budgettet, der kan reguleres, så der er råd til de rentestigninger.

Du kan bruge forbrugsoverblikket i både netbanken og mobilbanken til at blive klogere på, hvad dine penge går til.

3. Spar op til udbetalingen

I dag skal du som minimum selv lægge 5 procent af boligens pris i udbetaling. Dvs. 100.000 kr., hvis du vil købe en bolig til 2 millioner. De penge kan du ikke låne i banken. Det har vist sig at være en rigtig god regel, fordi banken har færre tab på kunder, som selv har noget på spil.

Men det er ikke kun en god regel for banken. Jo mere du selv har med i sparegrisen, jo dyrere en bolig kan du i princippet købe, og det giver dig en buffer i din gæld og dermed mere tryghed.

4. Find det lån, der passer til dig

Det hedder i banksprog, at du skal afdække din risikoprofil. Nogen er til livrem og seler, nogen kan godt spille lidt med renten - det er meget individuelt.

Når du skal købe noget – uanset om det er en bil, en cykel eller et boliglån - er det altid godt selv at have en fornemmelse af, hvad det er, du gerne vil have. Sæt dig godt ind i, hvad der kendetegner de forskellige låntyper. Det handler ikke kun om renten, men om lånenes forskellige egenskaber. Et lån med fast rente har helt andre fordele end et lån med variabel rente, som igen kan vise sig at leve op til lige netop dit behov.

Læs mere om de forskellige låntyper [PDF]

5. Snak med nogen, og stil spørgsmål!

Når du har gjort dit forarbejde og mødes med din rådgiver, skal du ikke være bange for at stille spørgsmål – og blive ved med at stille spørgsmål til det, du ikke forstår og få en dialog om det.

6. Undgå dobbelt husleje

Det sjette og sidste råd gælder kun dig, der ejer en bolig i forvejen: Sørg for at få den solgt, inden du køber en ny, så du ikke pludselig står med to lån, du skal betale af på.

Held og lykke med boligjagten!

Se også tommelfingerreglen for, hvor meget du kan købe for